Er du sikret med den rigtige tilbagestrømning?

Er du sikret med den rigtige tilbagestrømning?

Tilbagestrømning kan ramme enhver virksomhed, helt uden at vide det, blive kendt skyldig i forurening af drikkevandet. Medmindre virksomheden har installeret en tilbagestrømssikring, udført af en autoriseret VVS-installatør.
TBS, det vil sige tilbagestrømssikring, også kaldt en kontraventil. Den forhindrer det brugte og bakteriefyldte vand at løbe tilbage til det rene og bakteriefrie vand i det offentlige ledningsnet. Ved uheld, er det virksomheden eller ejendomsejer. Som der bliver stillet til ansvar økonomisk ved udbedring af vandforsyningen. Oveni kan der komme personlige erstatningskrav fra borgerne, der er koblet på det samme offentlige ledningsnet. Der er blevet ‘usundt’ på grund af tilbagestrømningen af det forurenede vand.

Når nye bygninger opføres, skal byggeleder sørge for, at vandinstallationerne lever op til gældende lovkrav. Der er forskellige regler, afhængig af virksomhedens brug af vand og selvom ejendommen er sikret mod tilbagestrømning. Så er det ikke helt sikkert, at den er tilpasset din virksomheds produktion og dermed ansvar i forhold til tilbagestrømssikring.

Nye lokaler ny produktion

Er din virksomhed flyttet ind i lokaler som ikke oprindelig er bygget til din type produktion?
Det kan, for eksempel, være en butik som er bygget om til restaurant. En lagerbygning indrettet til produktion. Tandlægen, der flytter ind i en opgang i en bygning eller i et hus. I sådanne tilfælde er det nemt at overse, at der er forskellige krav til tilbagestrømssikring, alt efter den sundhedsrisiko, som virksomhedens vandforbrug, udgør.

“Der er stor forskel på kravene til virksomhedernes tilbagestrømssikring. Har virksomheden almindelige toiletter og håndvaske, er det noget helt andet. End produktionsvirksomheder, der benytter sig af kemikalier, ved for eksempel, desinficering. Virksomheden kan jo sagtens tro, at de er sikret, da der jo foreligger dokumentation af en installation på en kontraventil, det vil sige tilbagestrømssikring, men det kan alligevel give en grim overraskelse ved uheld, når indstallationerne og kontraventilerne alligevel ikke svarer til de lovkrav der er stillet til de forskellige produktioner og virksomheder,” lyder det fra Flemming K. Olesen, VVS-installatør og TBS-controller fra Evotek ApS.
Virksomheden Evotek ApS er certificeret indenfor tilbagestrømssikring og har erfaring i at rådgive virksomheder, når det gælder de lovpligtige vandinstallationer.

Det koster når drikkevandet bliver forurenet af en virksomhed

Uanset om forureningen kommer fra en almindelig husholdning eller fra produktionsvirksomheder, er konsekvensen til at tage og føle på. Hvis drikkevandet bliver forurenet, risikerer det at påvirke hele lokalområdet, som er tilknyttet den offentlige vandforsyning.
“Vedkommende skal betale omkostningerne ved reetablering af vandkvaliteten, når det går galt. Skal der betales erstatning til borgerne, der bliver syge af det forurende vand, kan det tage livet af en virksomhed rent økonomisk,” forklarer Flemming K. Olesen fra Evotek.

I 2007 oplevede Køge Kommune en vandforurening, der gjorde at mere end 200 personer blev syge og flere virksomheder oplevede store tab, da de brugte vand i driften og blev påvirket af den periode, hvor vandet ikke måtte anvendes. Retten dømte, at der ikke var tale om en bevidst handling, men vurderede alligevel at sagen kunne være forhindret, vis blot man havde haft den rette tilbagestrømssikring installeret. Derfor blev der rejst et erstatningskrav på 8.6 millioner kroner for at tilgodese borgerne og virksomhederne, der var blevet påvirket af situationen. Kravene er blevet skærpet meget siden dengang.

Det er en stor bøde til en virksomhed

“Ser man bort fra bøden, der skal betales, for ikke at have styr på sin tilbagestrømssikring, så rammer det jo også en hel del mennesker, som er er koblet op på samme ledningsnet. Tænk bare hvis et hospital får forurenet vand uden at opdage det – eller en skole eller børnehave! Sikke konsekvenser og sygdom det kan skabe. Der bliver vi ikke kun berørt økonomisk, men også hjerteligt og menneskeligt.”

Derfor opfordrer VVS-installatør og TBS-controller, Flemming K. Olesen til, at virksomheder får undersøgt deres VVS-installationer løbende, så visheden om at der er styr på sagerne kan bekræftes og dokumenteres.
“Vil du være sikker på, at din virksomhed ikke skal ende i en tilsvarende problematik, er det nødvendigt at få en autoriseret VVS-installatør til at kigge på virksomhedens vandinstallationer og kontraventiler. Det er trods alt væsentligt billigere at forebygge end at stå overfor enorme erstatningskrav – ikke alene økonomisk, men også rent menneskeligt og profileringsmæssigt,” forklarer VVS-virksomheden Evotek.

Har du en virksomhed, der er flyttet til andre lokaler, er det værd at undersøge om ejendommen overholder de lovkrav i forhold til vandinstallationer og kontraventiler, som er udskikket. Vand er et fødevareprodukt, som går under samme regler under fødevareindustrien og dermed love og regler.

Skemaet viser

I skemaet nedenfor kan der ses de forskellige kategorier, hvor 1 udgør den mindste sundhedsrisiko og 5 den alvorligste. Har virksomhedens lokaler ikke før været benyttet til samme type drift, er det mere end en almindelig god idé, at få fat på en autoriseret VVS-installatør, der er certificeret TBS-controller.


19. november 2019 | Cecilie Nielsen, Makom | for: Evotek ApS